Systemy wentylacyjne w gastronomii

.Systemy wentylacyjne są jednym z najważniejszych elementów nie tylko w budynkach o przeznaczeniu mieszkalnym, ale w szczególności w obiektach użyteczności publicznej. Niedziałająca lub nieskuteczna wentylacja pomieszczeń sprzyja osadzaniu się wilgoci, co może umożliwiać rozwój pleśniom i grzybom, powodującym choroby. Poza tym, zasadnym jest wskazanie, że brak efektywnej wymiany powietrza na świeże, negatywnie wpływa na ogólne samopoczucie. Powoduje też między innymi bóle głowy, z powodu zbyt wysokiego stężenia dwutlenku węgla.

Znaczenie odpowiedniej wentylacji

W szczególności prawidłowo działający system wentylacji jest niezbędny w lokalach gastronomicznych. Ze względu na podwyższoną temperaturę w kuchni, z całą pewnością pojawi się problem z wilgocią. Podwyższona temperatura wynika z w zasadzie ciągłego gotowania, smażenia i pieczenia potraw. Dlatego wilgoć pojawia się przede wszystkim pod postacią pary wodnej, która osadza się praktycznie na każdej powierzchni. W takich warunkach jedynie kwestią czasu jest namnożenie się pokaźnych kolonii groźnych dla zdrowia organizmów, takich jak bakterie czy grzyby. Ich obecność w miejscu przygotowywania żywności jest całkowicie niedopuszczalna. Pamiętać również należy o alergenach, które w przypadku braku cyrkulacji powietrza, praktycznie cały czas unoszą się w powietrzu, zanieczyszczając przygotowywaną żywność.

 

Nawiewniki ekskluzywne gipsowe Klimaoprema Polska

System wentylacji w lokalu gastronomicznym

Ponadto, niewątpliwie niezwykle ważnym czynnikiem z perspektywy właściciela restauracji jest zadowolenie klientów. Wpływa na nie, poza oczywiście wystrojem wnętrz, również wyczuwalny w restauracji zapach. Z pewnością nikt nie chciałby spożywać posiłku w pomieszczeniu, w którym czuć swąd przypalonych potraw lub starego, zjełczałego oleju. Z powyższych powodów, podstawowe warunki, jakie spełnia wentylacja w lokalach gastronomicznych, są unormowane w Rozdziale 6 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim odpowiadają budynki i ich usytuowanie. Analiza powyższego aktu prawnego prowadzi do wniosku, iż zapewnienie właściwej wentylacji lokali gastronomicznych jest obowiązkiem każdego prowadzącego takową działalność. W przypadku braku odpowiednich rozwiązań, przewidziane są stosowne sankcje nakładane przez ograny państwowe.

Nawiewniki ekskluzywne gipsowe Klimaoprema Polska

Okap kuchenny do lokalu gastronomicznego

Z racji na przywołane powyżej panujące w kuchni warunki, praktycznie trudno sobie wyobrazić system wentylacji bez odpowiednich nawiewników. Trzeba mieć na uwadze, że okap kuchenny, co do zasady, usuwa nadmiar wilgoci (np. parę wodną) oraz inne czynniki (alergeny, zapachy), punktowo z nad miejsca, w którym poddaje się żywność obróbce cieplnej. Okapy kuchenne firmy Klimaoprema są wyjątkowo skuteczne. Pochłaniają praktycznie wszystko, co wydostaje się z garnków, patelni i innych naczyń, a także wyłapują szkodliwe czynniki z powietrza. Dlatego też równie ważnym jest zadbanie o dostarczenie świeżego powietrza do kuchni. W przeciwnym wypadku w praktyce mogłoby zabraknąć tlenu do oddychania. Z tego względu wręcz koniecznym jest zamontowanie wydajnych i skutecznych rozwiązań jak nawiewniki szczelinowe na suficie lub na ścianach. Razem z okapami, zapewnią one ciągłą i efektywną cyrkulację powietrza nawet w największych kuchniach restauracyjnych.

W ofercie firmy Klimaoprema znajdują się wyjątkowo wydajne okapy kuchenne oraz nawiewniki w różnych rozmiarach oraz o różnej mocy. Serdecznie zapraszamy do kontaktu – nasi wykwalifikowani specjaliści z pewnością pomogą wybrać odpowiedni okap do lokalu gastronomicznego.

Podsumowując, już na etapie projektowania systemu wentylacji przeznaczonego do użytkowania w kuchni lokalu gastronomicznego, warto zadbać o skuteczne wentylatory. Zarówno wywiewne – odprowadzające zużyte powietrze na zewnątrz – jak i nawiewne, dzięki którym w pomieszczeniu będzie stały dostęp do świeżego powietrza. Prawidłowa cyrkulacja powietrza nie tylko będzie procentować brakiem wilgoci, a co za tym idzie pleśni i grzybów. Niewątpliwie zostanie również doceniona przez personel oraz – przede wszystkim – klientów restauracji, którzy spożywając pyszne potrawy, nie będą narażeni na wdychanie nieciekawych zapachów. Jeszcze raz, na zakończenie, gorąco zachęcamy do kontaktu z przedstawicielami firmy Klimaoprema, którzy pomogą wybrać odpowiednie rozwiązania nawet dla najbardziej skomplikowanych kuchni.

Tagi:, , , , ,

O Nas

AirIDEA Polska Sp. z o.o. jest przedstawicielem chorwackiej spółki Klimaoprema d.d. - wiodącego producenta urządzeń do systemów klimatyzacji, wentylacji i pomieszczeń czystych.

Regulamin Sprzedaży

Gdzie jesteśmy

AirIDEA POLSKA SP. Z O.O.
Warszawska 44
06-100 Pułtusk

Kontakty handlowe

tel. 500 391 600
tel. 23 692 07 47
Email: biuro@airidea.pl

Serwis

tel. 602 748 538
Email: serwis@airidea.pl