Odzysk glikolowy kanałowy – wymienniki ciepła do kuchni
czytania < 1 minuta

Odzysk glikolowy kanałowy – wymienniki ciepła do kuchni

Obiekty kuchenne to miejsca, gdzie możemy odzyskać znaczną ilość energii z wywiewanego powietrza. Odzysk ciepła powinien być tak dobrany, żeby zapewniał jak największą sprawność i brak mieszania się powietrza świeżego z powietrzem wywiewanym z okapów kuchennych.  

Zastosowanie odległych central klimatyzacyjnych niestety powoduje w praktyce straty kilkanaście stopni na przesyle powietrza (wychładzanie na długości instalacji). W praktyce widzimy, że straty są znacznie większe w szczególności, jeżeli kanały prowadzone są na zewnątrz budynku ze słabo wykonaną izolacją (częsty przypadek).  

Dla przykładu 4000 m3/h energii wychłodzenie o 5oC spowoduje stratę energii około 7kW dla słabo wykonanej izolacji (najczęściej) straty będą co najmniej dwukrotnie większe.   

Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie odzysku ciepła kanałowego zainstalowanego w pobliżu okapu kuchennego na kanale wywiewnym z kaskadą odpowiednio dobranych filtrów od strony okapu. Wymiennik wywiewny musi mieć odpowiedni rozstaw lameli, żeby zapewnić łatwe czyszczenie razem z tacą ociekową. 

Prawidłowo dobrany odzysk kanałowy przy pracującej kuchni powinien w całkowity sposób zapewnić ilość energii dla powietrza świeżego nawiewanego do kuchni. Zapraszamy do kontaktu celem dobrania szytego na miarę odzysku kanałowego dla obiektów kuchennych i nie tylko – biuro@airidea.pl 

 

Poniżej tabela z odzyskiem z wywiewanego powietrza z kuchni o temp. 33oC 6000 m3/h (po 2000 m3/h dla każdego okapu) i nawiew powietrza przez centralną jednostkę – odzysk nawet 64 kW  

 Analiza wydajności odzysku 6000 m3/h 

Temp. zewnętrzna 

-10°C 

-5°C 

0°C 

5°C 

Temp. za wymiennikiem świeżego powietrza 

21,89°C 

23,02°C 

24,11°C 

25,21°C 

Moc odzyskana Kw 

64,56kW 

56,75kW 

48,99kW 

41,18kW 

Sprawność 

75,28% 

74,80% 

74,17% 

73,32%